Categorieën
blog

Nieuwe klinische KIMO praktijkrichtlijn

Sinds begin dit jaar is er een nieuwe klinische KIMO praktijkrichtlijn actief: “Mondzorg voor Jeugdigen”. Deze richtlijn is overduidelijk: vroeg-signalering, preventie én motiveren loont! De richtlijn benadrukt dat preventie de basis is van de mondzorg bij jeugdigen, met aandacht voor de zorg voor het kind. Hoe brengen we dit bij Jeugdtandzorg Utrecht tot uitvoering? We stimuleren goede mondgezondheid door middel van gedragsveranderende gespreksvoering en motivational interviewing. We nemen geen adviserende rol in, maar luisteren naar de mening van ouder én kind en fungeren daarbij als coach. We geven training in hoe het gebit goed schoon te houden en bepalen de terugkominterval individueel. Preventieve tandheelkunde vormt namelijk de basis voor de tandheelkunde. 
Daarnaast zijn er in de KPR (klinische praktijk richtlijn) aanbevelingen opgesteld voor de preventie en behandeling van de gebitselementen. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen preventie en behandeling van melkelementen en blijvende gebitselementen. Er worden separate aanbevelingen gedaan voor de behandeling van glazuurlaesies, niet-gecaviteerde dentinelaesies en gecaviteerde dentinelaesies. 
Bij Jeugdtandzorg Utrecht staat het kind centraal. Het liefst zien we kinderen vanaf het allereerste tandje al in de tandartspraktijk om samen met de ouders of verzorgers het belang van een gezonde mond te bespreken. 

Jeugdtandzorg Utrecht brengt de zorg ook naar scholen toe. Wil je als school meewerken aan onze missie om kinderen een kiespijn-vrij leven te laten leiden? Kijk op onze website naar de mogelijkheden en neem contact met ons op.